Eduard Dinu acuză instituţiile statului de “joc dublu”

miercuri, 31 martie 2010

Parchetul şi Poliţia sunt, în opinia omului de afaceri, structuri ale statului care închid ochii la anumite matrapazlâcuri

Poliţia şi Procuratura sunt folosite în jocurile de interese ale unor oameni influenţi din judeţ, iar la comanda lor cele două instituţii acţionează terfelind în picioare prevederile legale. Asta a lăsat să se înţeleagă fostul concesionar al Bălţii Suhaia, Eduard Dinu, într-o conferinţă de presă, susţinută miercuri, la orele prânzului. Ba mai mult, ameninţă acesta, dacă cineva îşi va permite să-i distrugă bunurile şi casa situate pe malul Bălţii din localitate “îl va căuta mai târziu”. În altă ordine de idei, potentul om de afaceri a declarat, folosind expresii de genul “se zice”, “se spune”, “se pare”, că în controversatul subiect al Bălţii Suhaia o implicare ar avea-o chiar un demnitar al statului român, dar fără să aducă dovezi concrete.
Coleric, ca de obicei, omul de afaceri a lansat o serie de acuze la adresa unor instituţii ale statului, care, în opinia fostului concesionar al Bălţii Suhaia, în loc să respecte legea, fac jocurile unor indivizi, printre cei “favorizaţi” numărându-se primarul din Suhaia, Cristian Barbu. Sunt doar simple supoziţii, deoarece acesta nu a prezentat ceva concret, la baza afirmaţiilor fiind întârzierea cu care autorităţile mai sus enumerate fac cercetări în unele dosare penale. În pledoaria lui Eduard Dinu, incriminată a fost şi poliţia judeţeană, acesta declarând că oamenii legii îl opresc în trafic ori de câte ori pune piciorul pe tărâmul judeţului şi îi percheziţionează autoturismul.
Pe de altă parte, Dinu a prezentat şi o serie de documente având ca principal subiect Balta Suhaia, din momentul concesionării şi până în prezent. Deşi acesta recunoaşte că “pescăria” nu mai este profitabilă, lupta pentru accesul la “baboii” din lac este pe viaţă şi pe moarte, iar omul de afaceri nu este dipus să renunţe prea uşor.
La prima vedere litigiul e destul de încâlcit la Balta Suhaia. Puţin dornic să scoată coada din Baltă, Dinu aruncă petarde fumigene profitând de hăţişurile birocraţiei şi al erorilor foştilor edili. O va face însă numai în momentul în care i se va oferi un preţ bun, care să acopere anumite investiţii efectuate de-a lungul vremii.
Articol publicat in ziarul "Informatia Teleormanului"

Abuzurile sexuale, infracţiuni ce ţin Teleormanul în top

luni, 22 martie 2010

Dacă cele mai multe infracţiuni au înregistrat scăderi în ultima perioadă, faptele privitoare la viaţa sexuală fac notă discordantă, acestea înregistrând o uşoară creştere, ba chiar menţinând judeţul Teleorman pe podium la nivel naţional.
Fie că este vorba de infracţiuni de viol, perversiuni sexuale ori act sexual cu un minor, cifrele sunt în creştere, îngrijorător fiind faptul că printre autori se găsesc şi elevi.
Conform analizei de bilanţ a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman, pe parcursul anului trecut în judeţ s-au constatat uşoare creşteri la toate faptele de acest gen, fapt ce situează judeţul Teleorman printre primele locuri pe ţară într-un eventual top.
„Majoritatea infracţiunilor din această categorie se petrec în contextul unor anturaje ocazionale în care se regăsesc victimele, în medii în care se consumă alcool”, este concluzia trasă de specialiştii din cadrul IPJ Teleorman.
Pe de altă parte, trebuie precizat că violul reprezintă infracţiunea cu cea mai mică rată de confirmare din rândul celor grave, poliţiştii din judeţ având de rezolvat, pe lângă cazuri reale, şi o mulţime de reclamaţii care nu au niciun temei. Sunt doar femei, majoritatea din mediul rural, care încearcă să se răzbune pe bărbaţi acuzându-i de agresiuni sexuale închipuite sau tinere care transformă un act sexual acceptat în viol de frică faţă de părinţi sau de ruşinea faţă de cei din jur.
Articol publicat in ziarul "Informatia Teleormanului"

La Judecătoria Alexandria şi Tribunalul Teleorman, condiţii improprii pentru magistraţi

luni, 15 martie 2010

Clădiri inadecvate, birouri mici, fapt ce face ca personalul să lucreze în condiţii de supraaglomerare, arhivă care, din cauza spaţiului redus, nu permite depozitarea dosarelor aflate în conservare şi o registratură care funcţionează într-un grup sanitar dezafectat sunt doar câteva dintre „avantajele” pe care Judecătoria Alexandria şi Tribunalul Teleorman le oferă magistraţilor şi personalului auxiliar. Sau cel puţin aşa reiese dintr-un raport întocmit de Consiliul Superior al Magistraturii, în urma unui control efectuat la cele două instanţe, la sfârşitul anului trecut. „Inconvenientele lipsei unui sediu propriu şi a dispersării locaţiilor şi personalului sunt multiple”, se arată în respectivul document. Şi asta din cauza faptului că sediul nu este proprietatea Tribunalului, ceea ce a dus la imposibilitatea efectuării unor lucrări de modernizare, creându-se astfel o stare de disconfort personalului, cu consecinţe negative asupra calităţii lucrărilor. Edificarea unui sediu propriu pentru Tribunalul Teleorman şi Judecătoria Alexandria este absolut necesară, mai cu seamă că Tribunalul este singura instanţă din judeţ „fără titlu de proprietate”.
Conform raportului întocmit de CSM, cele două instanţe se confruntă şi cu lipsa personalului, fie că este vorba de magistraţi, fie că ne referim la personalul auxiliar, o mare parte dintre grefieri desfăşurându-şi activitatea şi la alte compartimente.
O problemă importantă cu care s-a confruntat Tribunalul în anul 2009 a fost efectuarea serviciilor de curăţenie. Posturile vacante de îngrijitori şi aprod nu s-au ocupat anul trecut, din pricina blocării angajărilor, dar şi a lipsei resurselor financiare.
Pe de altă parte, fondurile alocate au fost insuficiente, astfel că pentru spaţiile destinate Judecătoriei Alexandria magistraţii au fost nevoiţi să contribuie, din fonduri proprii, pentru cumpărarea de parchet, jaluzele sau alte materiale necesare.
În raportul întocmit de CSM se mai arată că judecătorii sunt nemulţumiţi şi de ţinuta vestimentară, asta pentru că din anul 1992 la instanţa mai sus amintită nu au mai fost distribuite robe.Printre nemulţumirile magistraţilor teleormăneni s-au numărat şi colaborarea defectuoasă cu Ministerul Justiţiei, întârzierea soluţionării unor cauze din cauza numărul insuficient de experţi în topografie, dar şi a dificultăţii de transmitere a citaţiile.

Articol publicat in ziarul "Informatia Teleormanului"

Teodor Niţulescu va spune „adio” Prefecturii !!!

joi, 11 martie 2010

Acesta a declarat că se gândeşte serios să părăsească postul de prefect, dar nu înainte de 2012, atunci când va pleca la Consiliul Judeţean, ca preşedinte

Ocuparea funcţiei de prefect de către Teodor Niţulescu se pare că nu a fost digerată de unii oameni politici, „adversari clasificaţi sau declasificaţi”, conştienţi că odată cu venirea acestuia în Palatul Administrativ există riscul ca „ramura lor de sub picioare să devină destul de şubredă”. Mai cu seamă că mulţi dintre cei care „i-au purtat sâmbetele” se găseau acum în postura ingrată de a recunoaşte că „au mâncat mult, foarte mult usturoi”, aceasta fiind şi cauza mirosului lor pestilenţial.
Încă de anul trecut, la nici câteva zile de la numirea fostului deputat în funcţia de prefect, zvonacii aruncau pe piaţă fel de fel de diversiuni, printre care, la loc de cinste, iminenta plecare a lui Niţulescu la Bucureşti, pe un post de secretar de stat ori prin birourile unui minister. Este evident faptul că pe adversari nu-i interesa pe ce funcţie şi unde va pleca acesta, important pentru ei era ca Teodor Niţulescu să meargă cât mai departe de judeţ.
După o perioadă de acalmie şi hibernare, diversioniştii, penibili ca de fiecare dată, au renăscut, aruncând pe piaţă ancestralul subiect al plecării lui Niţulescu la Bucureşti. Ba, mai mult, manipulatorii au afirmat că în şedinţa de Guvern din această săptămână pe ordinea de zi s-a aflat şi numirea prefectului într-o funcţie de secretar de stat.
Pentru a spulbera orice interpretare pe marginea acestui subiect, prefectul Teodor Niţulescu a declarat că cei care aruncă pe piaţă asemenea informaţii au dreptate, dar numai pe jumătate. Domnia sa a spus că va pleca din funcţia de prefect, dar o va face peste doi ani de zile, şi nu departe de judeţ, ci ca preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
Ce nu au înţeles diversioniştii este faptul că a minţi spre folosul lor este o înşelăciune, a minţi spre folosul altcuiva e o fraudă, a minţi pentru a dăuna celor din jur este o calomnie, iar prin minciună arareori poţi să obţii posturile cele mai bune pe scara socială sau politică.


Articol publicat in ziarul "Informatia Teleormanului"
http://www.anuntulsms.ro/

Facturile la întreţinere golesc buzunarele alexăndrenilor

miercuri, 10 martie 2010

Alexăndrenii vor fi nevoiţi fie să dea şi ultimul bănuţ din casă pentru a-şi achita întreţinerea, fie să se împace cu gândul că la sfârşitul anotimpului rece datoriile lor vor creşte considerabil.
Gerurile din ianuarie, atunci când temperaturile au scăzut sub minus 20 de grade Celsius, sunt resimţite acut de către alexăndreni după afişarea listelelor cu sumele de plată pentru încălzirea centralizată.
Mulţi locatari din Alexandria care au ales să rămână branşati la sistemul de încălzire centralizată a oraşului au primit facturi de peste 3 milioane de lei vechi la întreţinere pentru un apartament de două camere, dar au fost şi situaţii când sumele de plată afişate au depăşit 4 milioane. Acolo unde este vorba despre mai multe persoane sau mai multe camere, preţul creşte proporţional.
În Alexandria sunt aproximativ 8.500 de apartamente care au rămas să beneficieze de căldura furnizată de centralele termice de cartier sau de bloc. Restul locuinţelor se încălzesc fie cu ajutorul centralelor termice proprii, fie sunt debranşate în totalitate, iar locatarii folosesc pentru încălzire aragazul sau alte surse.
În condiţiile în care majoritatea alexăndrenilor înregistrează încă de pe acum datorii foarte mari la plata întreţinerii, este lesne de anticipat ce sume vor avea de dat la sfârşitul anotimpului rece.
Articol publicat in ziarul "Informatia Teleormanului"

O povară greu de suportat de către cetăţeni: Peste 20 de milioane de euro, datoria publică a judeţului Teleorman

marți, 2 martie 2010

Primăriile din Teleorman au îndatorat judeţul cu peste 20 de milioane de euro, aproximativ 850 de miliarde de lei vechi. Conform datelor furnizate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Teleorman, la 31 decembrie 2008 administraţiile publice din judeţ aveau o datorie imensă către diverse instituţii bancare. Sumele împrumutate au fost folosite, în principal, pentru achiziţionarea de autoturisme, utilaje, studii de fezabilitate, dar şi pentru infrastructură sau demararea unor proiecte, toate acestea reprezentând o povară greu de suportat pentru cetăţenii din localităţile debitoare.
Situaţia, în unele cazuri, pare destul de interesantă şi vine din sumele cu multe numere pe care primarii le-au împrumutat sau le au de achitat către diverşi furnizori, mai ales acum, în plină criză financiară, când ratele lunare sau trimestriale secătuiesc din plin bugetele locale. Deocamdată, nu se ştie câte din sumele contractate au autorizarea Comisiei Naţionale de Aprobare a Creditelor, instituţie ce aparţine de Ministerul Finanţelor şi care monitorizează împrumuturile, mai cu seamă că lipsa “apostilei” nu atrage decât un simplu avertisment pentru administraţiile publice locale.
Din documentul trimis de către Finanţele din Teleorman reiese că 30 de primării, în frunte cu Consiliul Judeţean, s-au împrumutat de-a lungul vremii la diverse instituţii creditoare, au cumpărat în leasing autoturisme sau alte utilaje sau au plăţi de făcut către furnizori, suma debitoare fiind de peste 850 de miliarde de lei vechi.
La loc de cinste se află administraţia publică din municipiul reşedinţă de judeţ, care la data de 30 decembrie 2008 figura în analele finanţelor cu o datorie de peste 17 miliarde de lei vechi, la care se adaugă un împrumut în euro de 33.508, iar primăria din Turnu Măgurele are de achitat peste 7,5 miliarde de lei, aşa cum reiese din extrasul din contul de execuţie al datoriei publice.
Nu numai primăriile „de oraş” au fost şi sunt sufocate de datorii, ci şi cele „de la ţară”, la unele dintre acestea ponderea sumelor de achitat fiind cu mult mai mare decât bugetul alocat pentru doi ani de zile. Spre exemplu, la Bragadiru, conform declaraţiei primarului Daniel Răboj, în prezent, primaria are de plătit sume cu mult mai mari decât apar în documentul Ministerului Finanţelor, adică 10 miliarde de lei restanţă la plata lucrărilor de la podul din comună, la care se adaugă 11 miliarde de lei, reprezentând, cheltuieli făcute cu sistemul de alimentare cu apă. Şi la Pietroşani iţele financiare sunt destul de încurcate. Edilul-şef Emil Picu a afirmat că a contractat un credit de la BCR de 5 miliarde de lei, din care s-a returnat o sumă foarte mică, plus o datorie de 1,5 miliarde de lei vechi, ca urmare a unor studii de fezabilitate. Despre plata ratelor la timp nici nu poate fi vorba, atâta timp cât bugetul alocat nu ajunge nici pentru plata salariilor.
În comuna Găleteni situaţia este cu mult mai gravă, iar despre soluţii salvatoare nici nu poate fi vorba. Administraţia din localitate are datorii de aproximativ 9 miliarde de lei, suma provenind, în mare parte, din executarea unor lucrări de salubrizare, fiind vorba de strângerea gunoiului din platformele situate în câmp!
În ediţiile viitoare, vom prezenta şi situaţia altor comune din judeţ cu datorii mai mari sau mai mici la diverse instituţii creditoare.
Articol publicat in ziarul "Informatia Teleormanului"
www.anuntulsms.ro