Totul a început în urmă cu 10 ani, atunci când un cetăţean, de bună credinţă, a dorit să-şi cumpere o casă situată pe strada Viilor, din municipiul Alexandria. Omul a mers împreună cu proprietarul de drept la un notar public din municipiul reşedinţă de judeţ, pentru a perfecta contractul de vânzare-cumpărare. Nici prin cap nu avea să-i treacă faptul că în urma acestei tranzacţii cetăţeanul va rămâne şi cu banii luaţi şi fără casă.
Deşi notarul era obligat să vegheze la respectarea legii, din neglijenţă, chipurile, nu a observat că de la dosar lipsea cel mai importat act, certificatul de sarcini privind imobilul ce urma să fie vândut, eliberat de Judecătoria Alexandria.
După încheierea tranzacţiei, cumpărătorul observă că a fost păcălit, cu concursul notarului public, pe care îl acţionează în instanţă. ªi cum la noi justiţia e oarbă, omul legii se alege cu o pedeapsă de şase luni închisoare, dar cu suspendare, fiind judecat doar pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual şi nu pentru luare de mită sau complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, aşa cum, spune păgubitul, ar fi fost normal şi legal.
Conform rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, la sfârşitul anului 1998 Ministerul Justiţiei avizează trimiterea în judecată a notarului public pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, prevăzută de articolul 289 C.P., reţinându-se faptul că la jumătatea anului 1997 notarul a redactat şi autentificat un contract de vânzare cumpărare în lipsa certificatului de sarcini privind imobilul ce s-a vândut, atestând în mod fals existenţa certificatului de sarcini şi faptul că, potrivit acestuia, imobilul în cauză era liber de orice sarcini, în condiţiile în care înscrisul respectiv nu a fost eliberat de Judecătoria Alexandria, nu a fost prezentat cu prilejul vânzării şi nici ataşat actelor ce au stat la baza autentificării contractului de vânzare-cumpărare.
Articol publicat in ziarul "Vantul, editie de Teleorman", iunie 2008
0 comments
Trimiteți un comentariu