În fapt, la data de 02.10.1998, Ministerul Justiţiei avizează trimiterea în judecată a notarului public Daniel Stuparu pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, aspect comunicat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, reţinându-se că, la jumătatea anului 1997, acesta a redactat şi autentificat un contract de vânzare-cumpărare încheiat între Gheorghe Gheorghe, în calitate de vânzător, şi Marin Binişor, cumpărător, în lipsa certificatului de sarcini privind imobilul ce s-a vândut, atestând în mod fals existenţa certificatului de sarcini, dar şi faptul că imobilul în cauză era liber de orice sarcini. Înscrisul care, obligatoriu, trebuia depus la încheierea actelor nu a fost prezentat cu prilejul vânzării şi nici ataşat actelor ce au stat la baza autentificării.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, la data de 17.06.1996, în momentul în care Gheorghe Gheorghe s-a angajat la o societate comercială, Stuparu Daniel autentificase două contracte de garanţie imobiliară prin care proprietarii se obligau să garanteze cu cota-parte a fiecăruia din imobilul situat în strada Viitorului, compus din 8 camere şi construcţii anexe, acoperind, astfel, eventualele prejudicii cauzate de către Gheorghe Gheorghe societăţii la care se angajase. Ipotecile astfel constituite au fost înscrise în registrul de inscripţiuni imobiliare de la Judecătoria Alexandria.
Ulterior, în urma unui control efectuat de către societatea la care Gheorghe Gheorghe a fost angajat s-a stabilit că din gestiune lipsesc peste 110 milioane de lei. Având nevoie urgentă de bani pentru acoperirea prejudiciului, dar şi pentru nunta fiicei sale, proprietarul imobilului încearcă , cu disperare , să vândă clădirea.
Iniţial, Gheorghe Gheorghe a încercat să vândă proprietatea unei doamne din Alexandria, dar contractul nu se mai perfecţionează din cauza faptului că aceasta află că imobilul este ipotecat. Astfel, afacerea cade, iar proprietarul, printr-un act notarial se obligă să-i returneze cele 17 milioane de lei, primite ca avans de la Petra Vărzaru.
Fiind audiat ca martor, Gheorghe Gheorghe a declarat că, la indicaţiile notarului public Daniel Stuparu, s-a deplasat împreună cu un alt cumpărător la Judecătoria Alexandria şi a cerut să i se elibereze un certificat de sarcini privind imobilul proprietate personală.
Deşi a completat şi înregistrat formularele tipizate, judecătoria Alexandria refuză să înmâneze înscrisul oficial, precizându-se că se va face acest lucru numai după primirea adresei de radiere a sarcinilor găsite asupra imobilelor.
După toate acestea şi din materialul de urmărire penală rezultă însă, cu certitudine, că certificatul de sarcini în care se menţionează existenţa ipotecii nu a fost eliberat şi, în consecinţă, nu a fost prezentat cu prilejul redactării şi autentificării contractului de vânzare-cumpărare de către notarul Daniel Stuparu, acesta atestând în mod fals existenţa respectivului act, potrivit căruia imobilul respectiv era lipsit de orice sarcini.
Fapta invinuitului Stuparu Daniel întruneşte, astfel, elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual.
Având în vedere că în urma cercetărilor nu au fost aduse probe privind primirea sau pretinderea de bani în momentul autentificării contractului de vânzare-cumpărare, procurorii dispun neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.
În aceste condiţii, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pune în mişcare acţiunea penală şi îl trimite în judecată, în stare de libertate, pe notarul public Daniel Stuparu pentru fals intelectual.
În cadrul procesului penal, magistraţii reţin, printre altele, că fapta comisă de notarul public, cu intenţie, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual şi care este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, text de lege în baza căruia inculpatul este condamnat. La individualizarea pedepsei, Curtea a ţinut cont de gradul de pericol al infracţiunii de fals intelectual, de împrejurările în care aceasta a fost comisă şi anume la insistenţele vânzătorului, precum şi de circumstanţele personale ale inculpatului, care a avut o conduită bună înainte de săvârşirea infracţiunii, recunoscând fapta, invocând , însă, diferite cauze de exonerare de răspunderea penală.
Pentru toate acestea, magistraţii apreciază că pedeapsa de 6 luni închisoare, a cărei executare să fie suspendată condiţionat, poate asigura realizarea scopului preventiv-educativ. Totodată, Curtea dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni şi îl obligă pe Daniel Stuparu să plătească un million de lei, cheltuieli judiciare către stat.
Nemulţumit de decizia Curţii de Apel Bucureşti, considerând că hotărârea a fost neîntemeiată şi nelegală, notarul public face recurs la Curtea Supremă de Justiţie.
După analiza datelor de la dosar, judecătorii admit recursul declarat de Stuparu Daniel îm potriva sentinţei penale nr. 2 din 3 aprilie 2000, casează sentinţa atacată şi, astfel, se încetează procesul penal pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Achitarea notarului public a avut la bază faptul că trimiterea în judecată nu fusese avizată de Ministrul Justiţiei.
Ulterior, Marin Binişor se adresează şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Având în vedere că plângerea petentului a primit primul număr de înregistrare la DNA în 16.08.2006, rezultă că de la data săvârşirii faptelor şi până la formularea plângerii a trecut o perioadă de 9 ani.
Conform Codului penal, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 5 ani, atunci când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani. În consecinţă, în cazul de faţă, termenul prescripţiei speciale este de 7 ani şi jumătate, acesta fiind împlinit.
Văzând că nu are câştig de cauză, Marin Binişor se adresează şi Administraţiei Prezidenţiale. La începutul lunii octombrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi comunică faptul că “preşedintele acestei instituţii nu poate interveni în activitatea de judecată a altor instanţe şi nu poate pune în discuţie soluţiile pronunţate prin hotărârile judecătoreşti, care sunt supuse căilor de atac. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate încălca principiul independenţei judecătorilor şi autoritatea de lucru judecat, nu poate desfiinţa o hotărâre judecătorească şi nu poate dispune rejudecarea sau repunerea pe rol a dosarelor”.
Aceasta este odiseea unui notar public alexăndrean în confruntare cu Justiţia, pe care, paradoxal, o aplică, fapt de notrietate, cu profesionalism şi în bună credinţă. De unde se vede că nimeni nu e mai presus de lege, iar Daniel Stuparu s-a supus rigorilor ei şi ceea ce era de demonstrat, a demonstrat.
Articol publicat in ziarul "Vantul", editie de Teleorman