Absolvenţii centrului universitar Spiru Haret din Alexandria, “ventuze” pentru banul public

joi, 16 septembrie 2010

Sute, poate chiar mii de absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret, via Alexandria, ocupă în acest moment funcţii importante în aparatul central sau local. Cei mai mulţi sunt plătiţi “după diplomă”, cu toate că patalamaua nu a fost recunoscută de Ministerul Educaţiei, care a concluzionat că studiile de ID, inclusiv cele din “centrul universitar“ Alexandria, sunt nule din cauza faptului că facultăţile respective nu au fost acreditate sau autorizate provizoriu.
Deşi situaţia este clară, miile de licenţiaţi fiind obligaţi să se “relicenţieze”, în alte condiţii şi cu profesori universitari de la stat, instituţiile statului îi plătesc la studii de lungă durată, încălcând grav legea, ordonatorii de credite putând fi acuzaţi, într-un final, printre altele, de deturnare de fonduri.
Loviţi de decizia ministerului Educaţiei sunt absolvenţii din anii 2008, 2009 şi 2010, perioadă în care numărul licenţiaţilor din judeţul Teleorman a crescut îngrijorător, singurii care nu au urmat cursurile universităţii “Spiru Haret” fiind cei fără diplomă de bacalaureat sau cei care nu sunt lefegii la stat. Dacă în unele direcţii şefii şi-au luat măsuri suplimentare, în sensul că i-au forţat pe licenţiaţii de la Spiru să dea declaraţii cum că vor returna banii în cazul în care diplomele nu vor fi recunoscute, în alte instituţii beneficiarii încasează lună de lună, fără remuşcări, câteva milioane de lei vechi, “supliment” pentru studiile superioare.
De ce aleg funcţionarii publici din judeţ să urmeze cursurile Universităţii “Spiru Haret” şi să nu-şi piardă vremea pe la alte instituţii de învăţământ superior private? Deoarece, spun absolvenţii, la Spiru, în comparaţie cu alte “societăţi comerciale”, examenele sunt floare la ureche şi rar sunt cazurile în care studentul nu obţine note de 9 sau 10, dacă, în prealabil, a făcut rost după net de grilele şi răspunsurile pentru o disciplină sau alta. Pe de altă parte, examenul de licenţă este mai mult o compunere de clasa a-II-a, mare parte dintre absolvenţi achiziţionându-şi lucrarea de la colegii mai vechi, un astfel de favor ajungând chiar şi la 400 de euro.

0 comments

Trimiteți un comentariu