Aurel Drăghici, primarul comunei Vedea, a dat lovitura, accesând 2,5 milioane de euro din banii europeni

sâmbătă, 22 mai 2010




Doar o singură localitate din Teleorman
a obţinut finanţare pe Măsura 322.

Aurel Drăghici, primarul localităţii Vedea, se poate considera cel mai fericit edil-şef din judeţ. Deşi se află la primul mandat, domnia sa, prin proiectul depus pe Măsura 322, a reuşit să atragă fonduri europene nerambursabile, în valoare de 2,5 milioane de euro, obţinând punctajul maxim.

Atunci când vine vorba de sporuri, facilităţi şi alte stimulente, primarii din Teleorman nu stau prea mult pe gânduri şi cât ai clipi din ochi găsesc formule pentru satisfacerea lor şi a clientelei. Nu la fel stau lucrurile şi în cazul accesării fondurilor europene, capitol la care conducătorii administraţiilor publice locale, pe lângă faptul că nu ştiu cu ce se mânâncă banii din afară, secătuiesc bugetele locale cu miliarde de lei, doar pentru consultanţă şi realizarea proiectelor. Sunt şi excepţii, iar una dintre ele o reprezintă administraţia publică locală din Vedea, condusă de primarul Aurel Drăghici, care a reuşit să atragă fonduri europene de peste 10 miliarde de lei.
Săptămâna aceasta, pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) au fost postate rapoartele de selecţie pentru proiectele depuse în sesiunea de cereri de proiecte derulată în perioada 15 iunie - 31 iulie 2009 pentru Măsura 322-„Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR). Aceste rezultate au fost aşteptate de zeci de primării din Teleorman, care şi-au încercat norocul anul trecut, depunând proiecte integrate, a căror valoare nu a depăşit 2,5 milioane de euro fiecare.
Luni, 17 mai, însă, veşti proaste au sosit de la APDRP pentru majoritatea primarilor din judeţ. La nivel naţional 295 de proiecte depuse au prins finanţare, dintre acestea doar unul singur fiind din Teleorman. Este vorba de proiectul depus de administraţia publică din comuna Vedea, care a reuşit „să fure” banii europenilor şi nu puţini, ci 2,5 milioane de lei vechi, adică peste 10 miliarde de lei vechi. Se poate spune, fără rezerve, că cel mai fericit primar de pe meleagurile noastre este în momentul de faţă Aurel Drăghici, edilul-şef din Vedea. Proiectul depus de comuna pe care o păstoreşte se numeşte „SISTEM CENTRALIZAT DE CANALIZARE APE UZATE MENAJERE, EXTINDERE RETEA APA, MODERNIZARE DRUMURI DE INTERES LOCAL, CENTRU DE ASISTENTA DUPA PROGRAMUL SCOLAR ,TIP AFTER SCHOOL, REABILITARE CAMIN CULTURAL”, şi a reuşit să acumuleze 66 de puncte, adică numărul maxim obţinut de vreun proiect în ţară.
Este evident că accesarea fondurilor europene nu se poate face din fotoliul de primar, aşa cum procedează majoritatea primarilor din Teleorman, ci printr-o muncă serioasă de informare şi documentare, dar, mai ales, prin cunoaşterea priorităţilor şi a impactului social pentru comunitatea local.
Referitor la reuşită, primarul Aurel Drăghici ne-a declarat că “proiectul a fost verificat la modul serios, împreună cu firma de consultanţă şi acolo unde a fost cazul au mai fost completate unele chestiuni, ce au fost omise”. “Proiectul a obţinut punctaj maxim şi sperăm să-l punem în aplicare anul acesta. Am luat în serios acest proiect şi rezultatul nu a întârziat să apară”, a declarat primarul Aurel Drăghici.
Domnia sa a mai adăugat că, odată cu demararea proiectului, toate străzile interioare ale localităţii vor fi asfaltate, ceea ce va face din Vedea o comună unicat în judeţul Teleorman.
Ca o paranteză, nu la fel stau lucrurile însă când vine vorba de DJ 601F, care face legătura între localităţile Coşoteni şi Mavrodin, tronson aflat în custodia Consiliului Judeţean Teleorman, adică instituţiei care amână nejustificat asfaltarea drumului şi, cu prioritate, îşi trimite utilajele doar pe porţiunile unde interesele personale şi de grup domină. În ciuda numeroaselor promisiuni venite dinspre Consiliul Judeţean, se pare că mai marii instituţiei au alte planuri, favoritismul fiind cuvântul de ordine ce domneşte în luarea unor decizii. Ca o sugestie şi având în vedere incapacitatea Consiliului Judeţean de a gestiona problemele în unele zone din Teleorman, ar fi normal ca porţiunea de drum judeţean ce străbate localitatea Vedea să fie trecută în administrarea consiliului local al comunei. Pentru că este aproape de neînţeles cum o localitate ce va avea ulitele asfaltate este străbătută de un drum principal plin de gropi, cârpit cu câteva roabe de piatră şi impracticabil la cele mai mici precipitaţii. Ca o concluzie, putem spune că zeci de primării din judeţ, adică mai mult de jumătate, au cheltuit anul trecut sume astronomice pe proiecte, studii de fezabilitate, autorizaţii etc. în speranţa că vor da lovitura. Nu a fost să fie aşa, iar impactul social este cu mult mai grav, având în vedere că aventura unor primari nu a făcut altceva decât să sărăcească şi mai mult bugetele locale. Aşa se face că peste un miliard de lei vechi au fost aruncaţi pe apa sâmbetei de fiecare primărie sau, mai bine zis, în conturile unor firme de consultanţă, care s-au îmbogăţit din naivitatea unor primari sau în cârdăşie cu aceştia. Strigător la cer este faptul că unele administraţii publice locale, şi nu puţine ca număr, nu au fost nici măcar punctate, pentru că nu au trecut de eligibilitate.
Articol publicat in ziarul "Informatia Teleormanului"
www.anuntulsms.ro

0 comments

Trimiteți un comentariu