Spitalul din Turnu Măgurele, secătuit de plata orelor suplimentare

marți, 9 februarie 2010

Şoferi, angajaţi RUNOS, farmacişti, contabili, jurişti şi, nu în ultimul rând, fostul manager al Spitalului Turnu Măgurele au trăit şi trăiesc domneşte de pe urma orelor suplimentare. După plata acestora, bugetul unităţii spitaliceşti de la malul Dunării s-a redus considerabil, mai ales în anii 2007 şi 2008, atunci când valoarea orelor suplimentare a ajuns la 137, respectiv, 185 de milioane de lei vechi. De favoruri însă nu au beneficiat şi urmaşii lui Hipocrate, aceştia fiind excluşi de pe lista cu priorităţi, oamenii în halat alb rozându-şi unghiile atunci când au aflat cât de bine o duc, hai să le spunem, colegii lor.

Deşi pare paradoxal, la Spitalul din Turnu Măgurele neobişnuitul a devenit obişnuit, iar anormalul a căpătat forma normalităţii. În acest sens stau mărturie orele suplimentare ale câtorva zeci de angajaţi, excluzând aici medicii, care au muncit pe brânci ca şi cum ar fi fost pe baterii şi nu oameni ca toţi ceilalţi.
De departe cel mai favorizat personaj din spitalul a fost, atenţie,… şoferul, care, în anul 2008, a beneficiat de fix 200 de ore suplimentare, cu un tarif orar de peste 113.800 lei vechi. La un calcul simplu, conducătorul auto, “recordman-ul” acestor facilităţi, a mai câştigat, pe lângă salariu, în întreg anul bugetar, aproximativ 23 de milioane de lei, adică aproape 2 milioane de lei pe lună, cam tot atât cât primeşte de la stat o familie cu 5 copii, ca ajutor sub formă de alocaţie. Abonat fidel al orelor suplimentare, conducătorul auto este trecut pe lista de priorităţi şi în anul 2009, unde, conform documentelor, mai încasează aproximativ 20 de milioane de lei vechi. Nici fostul managerul, Ivan Victor, nu are, sau, mai bine zis, nu a avut de ce să se plângă, că de, cine împarte parte-şi face. Cu toate că în fişele contabile conducătorul unităţii spitaliceşti a executat doar 121 de ore suplimentare, datorită valorii tarifului pe oră, de peste 350.000 lei, acesta a reuşit să pună “sub saltea” nici mai mult , nici mai puţin decât 42.440.000 lei vechi.
Farmaciştii de la Spitalul din Turnu Măgurele au intrat şi ei în butoiul cu miere, întâmplător sau nu, pe lista cu orele suplimentare regăsindu-se aceleaşi persoane. Este adevărat că suma câştigată este mai mică decât a colegilor lor enumeraţi mai sus, dar, una peste alta, la pachet, aceştia au sărăcit bugetul unităţii cu peste 100 de milioane de lei vechi.
O sumă destul de consistentă a încasat, în anii 2007 şi 2008, salariatul de la secţia de anatomie patologică, acesta adăugând la întregul venit peste 57 de milioane de lei.
Cu puteri supranaturale s-au dovedit a fi şi doi angajaţi de la compartimentul RUNOS, care nu au mai ţinut cont de legile în vigoare, ce prevăd un număr de maxim 360 de ore suplimetare anual, şi au rămas peste program mai tot timpul, numai în anul 2007 aceştia “colectând” 384 de ore, efortul lor fiind răsplătit pe măsura muncii prestate, adică au câştigat aproximativ 3 milioane de lei vechi pe lună.
Şi lista ar putea continua. În final însă, puse cap la cap, toate aceste ore fac ca la nivelul Spitalului din Turnu Măgurele să se adune, în trei ani de activitate, peste 3000 de ore suplimentare, iar suma totală plătită să fie de aproximativ 400 de milioane de lei vechi.
Articol publicat in ziarul "Informatia Teleormanului"

0 comments

Trimiteți un comentariu